Mai receptünk egy kifejezetten napsütéses vasárnap délutánokra ajánlott omlós, "csupagyümölcs" mutatós pite, amivel meglephetitek magatokat, családotokat, de akár hétvégi baráti látogatások finomsága is lehet.
Elkészíteni pofonegyszerű, az egyetlen tényező, amivel számolni kell, hogy a pihentetés és a sütés miatt nincs kész két pillanat alatt. Viszont előnye, hogy szinte bármilyen szezonális gyümölcsfélével megtölthető - én most még a szezonból eltett epret szedtem elő:)
Hozzávalók:
- 470 dkg liszt
- 283g hideg (!) vaj vagy margarin
- 80 ml hideg víz
- 1 kávéskanál só
- 55 dkg gyümölcs
- 1 citrom héja és leve
- 3 evőkanál cukor (lehetőleg nádcukor, de sima is jó)
- 1 evőkanál keményítő
- 1 tojás
Szórjátok a lisztet egy nagyobb tálba, és egy nagylukú reszelőn reszeljétek bele a hideg vajat, majd tegyétek bele a sót. Az egészet gyorsan (hogy a kezetek melegétől ne puhuljon nagyon meg a tészta) morzsoljátok szét. Öntsétek hozzá a vizet, dolgozzátok össze kézzel. A kész tésztát 2/3 - 1/3 arányban osszátok ketté, és korong alakban, fóliába csomagolva tegyétek 1-2 órára a hűtőbe vagy 30 percre a fagyasztóba.
Ha letelt az idő, a nagyobbik korongot nyújtsátok kicsit nagyobbra, mint a piteforma. (Ez azért kell, mert így a lelógó széleket szépen vissza tudjátok majd hajtani, ettől lesz szép a pite) A formát vajazzátok ki, igazítsátok bele a tésztát. (Ez a művelet sodrófára feltekerve sokkal könnyebb! ;) ) Ne feledjétek, lógjon túl a tészta a formán!
A gyümölcsöt keverjétek össze lazán a citromhéjjal-és lével, szórjátok rá a cukrot, és a keményítőt. Az egyveleggel töltsétek meg a formába helyezett tésztát, majd az egészet tegyétek vissza a hűtőbe.
A kisebb tésztakorongot vegyétek elő, és ezúttal ezt nyújtsátok akkorára, mint a forma. Vonalzó segítségével vágjátok a kinyújtott lapot 1 cm-es csíkokra, majd rácsozzátok be a pite tetejét tetszés szerint. (Ajánlott és mutatós, ha bizonyos távolságra elhelyezitek egymástól a csíkokat, majd rájuk merőlegesen átbújtatós technikával (alul-felül, és így tovább) beleszövitek a többi csíkot. Ha ez kész, hajtsátok rá a szélét, ahogy a képen is látjátok, majd tegyétek vissza még 30 percre a hűtőbe.
Ha letelt a fél óra, kenjétek meg a tojással a tészta tetejét, majd tegyétek be a 200 okra melegített sütőbe.
10-15 perc után vegyétek vissza a sütőt 180 fokra, és további 35-40 percig süssétek a pitét, amíg a rácsok szép aranybarnák nem lesznek.
Az extrém gasztroélmények kedvelői kipróbálhatják a gyümölcs-fűszer párosításokat is (én pl. itt az eper-bazsalikom-gyömbér kombót vetettem be), higyjétek el, nem olyan vad dolog, viszont különleges ízeket kreálhattok így:)