Egy kis édességgel szeretnénk Nektek kedveskedni, hiszen, mint tudjuk, a csokitól boldogabbak lehetünk. :) Ismét egy egyszerű, de ugyanakkor szuper receptet hoztunk el hozzátok. Bármikor kisegíthet a bajból, ha esetleg váratlan vendégek toppannának be, hiszen mindössze 20 perc alatt elkészíthető.
Hozzávalók
- 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 8 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 5 tojás
- 1 csipet só
- ízlés szerint porcukor
Először a vajat olvasztjuk fel vízgőz felett, amelyhez szükségünk lesz egy lábosban vízre. Ezt felforraljuk a megfelelő hőfokra és a fölé helyezünk egy másikat, amiben a vajat olvasztjuk. Fokozatosan hozzáadagoljuk a kis darabokra tört csokoládét, és az 5 tojássárgáját, majd addig forraljuk, amíg egy sűrű állagú masszát nem kapunk. A szétválasztott tojásoknak a fehérjéjét a csipet só társaságában kemény habbá verjük, amelyet szintén a csokis sűrű masszához adunk. Ezután beleszitáljuk a lisztet és az ízlés szerinti porcukor mennyiséget. Az így kapott masszát én „muffinsütő” formába szoktam tölteni, amelyet előtte kivajazok. A végén így tökéletesen kivehető belőle a sütemény, de természetesen egyéb tűzálló edényekbe is bele lehet tölteni. A sütőt 240 fokra kell előmelegíteni, majd betenni a formákba töltött masszát. 5 percet után már kész is van, de érdemes utána várni még pár percet és csak utána tálalni, mert így lesz a legfinomabb.
Nagyon figyeljünk a sütés hőfokára illetve időtartamára, mert csak így lesz folyós a belseje a süteményünknek.
Hideg vanília fagylalttal, gyümölcs lekvárral vagy kompóttal és tejszínhabbal a legfinomabb.
Jó sütögetés és jó étvágyat kívánunk!