Vasárnapra el is készültünk számotokra a következő receptünkkel, ami nem más, mint a besameles rakott brokkoli.
Most csináltam először ilyet, remélem Nektek is ízleni fog! :)
Hozzávalók:
A rakott brokkolihoz:
- Egy csirkemell (kb. fél kiló)
- Egy nagyobb brokkoli
- Olívaolaj
- Rizs (2 bögrényi)
- 15 dkg trappista sajt
- 2 vöröshagyma
- Egy csipet tárkony
- Só
- Bors
A besamelhez:
- 7 dl tej
- 7 dkg margarin
- 7 evőkanál liszt
- Egy csipet szerecsendió
Elkészítés:
Először a hagymát kockázzuk fel, majd kezdjük el megpirítani kis lángon. Eközben kezdjük el kifőzni a rizst is.
A húst felkockázom, majd összekeverem az üvegesre pirult hagymával, és ízlés szerint sózom, borsozom, ezen felül rakok rá egy csipet tárkonyt is.
Felteszek vizet főni, majd ha felforrt, a brokkolit addig főzöm benne, amíg teljesen meg nem puhul. A brokkolit érdemes kisebb darabokra vágni előtte, hogy gyorsabban megpuhuljon.
Amint a hús szépen megpirul, és a rizs is elkészült, összekeverem a kettőt, és kicsit félreteszem.
Elkezdjük elkészíteni a besamelt is, amihez először a vajat felhevítem, majd a lisztet adagolom hozzá (figyeljetek rá, hogy folyamatosan kell kevergetni). Folyamatos kevergetés mellett pirítom, amíg aranybarna nem lesz. Ezt követően apró adagokban hozzáöntöm a tejet, hogy ne legyen csomós (folyamatos kevergetés!). 1-2 perc kevergetés után leveszem a tűzhelyről.
Előveszek egy nagyobb tepsit, aminek az aljára öntök egy kis olajat. Ezután az aljára kerül a rizses hús, erre jön az időközben apróbb darabokra vágott főtt brokkoli, teszünk rá egy kis reszelt sajtot, majd jön a besamel, és a legtetejére is reszelt sajt.
Lefedés nélkül betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe, majd addig sütjük, amíg a sajt a tetején meg nem pirul.
Jó étvágyat kívánok hozzá, remélem nektek is tetszeni fog :)